Balans vinden tussen werk en prive

,

Balans vinden tussen werk en privé

Zo combineer je werk met privé. Alles in balans

“Werk en privé moet je gescheiden houden” Ja, dat is makkelijk gezegd, maar in de praktijk, zeker in deze tijd, toch niet te doen! 

We staan continue aan! Dat geldt zeker voor werkende ouders. Je bent benoemd als docent, het huishouden moet worden bijgehouden, er moet aandacht zijn voor het gezin, je sociale contacten EN je hebt een job te doen! Hoeveel petten heb je op en waar vind je dan nog tijd voor jezelf?

Herkennen van stress

We reageren allemaal anders op stress. Hieronder een overzicht hoe onze verschillende DISC stijlen dit kunnen ervaren. Uiteraard zijn alle stressfactoren voor iedereen van toepassing, maar bij de ene stijl kan die wat harder binnenkomen dan de andere. Welke herken jij het meest?

D-Stijl

Deadlines komen onder druk te staan en langzamerhand raak je de controle kwijt. Je wordt (te) afhankelijk van je collega’s of partner. Gevolg: Je wordt wat kort door de bocht en staat op het punt van ontploffen.

 • Te weinig autonomie ervaren
 • Ergeren aan alle regels je jou beperken 
 • Onmacht ervaren

I-Stijl

Er ligt wel erg veel op je bordje en je hebt overal enthousiast JA op gezegd. De planning loopt vast en deadlines zijn er opeens?! Je moet anderen teleurstellen omdat je je belofte(s) niet kunt nakomen. Gevolg: Je raakt je hoofd kwijt en raakt emotioneel.

 • Leeg voelen, gemis aan sociale contacten
 • Niet gewaardeerd worden
 • Conflicten met collega’s of leidinggevende

S-Stijl

Dat is wel erg veel allemaal om iedereen te kunnen helpen. Door alle hectiek heb je geen tijd gehad om duidelijkheid te krijgen en bent direct maar aan de slag gegaan met halve instructies. Gevolg: Je bent snel op de kast te krijgen en wordt koppig en mogelijk wat obstinaat.

 • Onzekerheid over de toekomst
 • Hoge werklast – onduidelijkheid over taken
 • Blijven hangen in werk dat je eigenlijk niet leuk vindt.

C-Stijl

Door alle hectiek is er geen tijd (genoeg) om alles goed te kunnen overdenken. De kwaliteit komt in het geding en de kans op fouten neemt hierdoor toe. Gevolg: Je wordt nog feitelijker en voorzichtiger, waardoor je wat afstandelijk kunt overkomen.

 • Ergeren aan regels – die niet voldoen aan jou eisen
 • Teveel de focus hebben op dingen die verkeerd (kunnen) gaan
 • Te gemakkelijk werk

Voorkomen is beter dan genezen in je eigen Stijl

D-Stijl

Maak om te beginnen eerst duidelijke afspraken hoe je aangeeft wanneer iets op je zenuwen werkt. Doe dit uiteraard bij voorkeur voordat je echt boos wordt. En! Tolereer ook de ander wanneer die het zo aangeeft.

Het is belangrijk dat je even lekker bezig kunt zijn of kan sporten in je eigen wereldje – op/met jouw manier, tempo, intensiteit, muziek, video etcetera.

I Stijl

De I-stijl in ons is natuurlijk snel van de leg wanneer er frictie is met of tussen huisgenoten. Je gaat dit zelfs het liefst van nature uit de weg. Daarom is het nu o-zo belangrijk om duidelijk te hebben hoe je dit tijdig aangeeft en dat het oké is!

Natuurlijk is het ook fijn dat je ergens heen kunt ‘vluchten’. Maar wat echt weer oplaadt is er ontspannen over praten en vergeet natuurlijk de knuffel niet (met mensen in je eigen bubbel tijdens de Covid-19 periode). Alles weer goed.

S-Stijl

Deze stijl in ons kan heeeeeel veel tolereren, de rust bewaren en de boel sussen. Maar in deze intense situatie wordt dat al snel een bommetje dat kan uitbarsten. Daarom is het belangrijk dat je je frustratie uitspreekt en niet voor jezelf houdt.

Om je batterij op te kunnen laden heb je ‘Alleen tijd’ nodig. Best ingewikkeld en een uitdaging in deze tijd. Dus pak je eigen moment! Sluit je letterlijk af in de badkamer of je favoriete plekje op de bank met een goed boek.

C-Stijl 

Je wilt het allemaal perfect doen! Realiseer je waarom het zo belangrijk is om jouw irritaties op een juiste manier kenbaar te maken. Tip: handel het in een keer af en kom er niet weer later nog op terug. Dan is het te vaak te scherp, beledigend of zelfs cynisch.

Het is belangrijk voor je om alleen te kunnen zijn om je gedachte te kunnen analyseren. Dat is niet asociaal, dat is je natuur. Leg dat dan ook uit wanneer je je even terugtrekt op je kamer of alleen een ommetje gaat maken.

Tips voor meer balans in je leven

Maak dingen simpeler en maak keuzes

Ja, makkelijker gezegd dan gedaan. I Know.

Chaos ontstaat meestal wanneer er gebrek is aan focus. Als er teveel dingen zijn om te managen. Het is aan jou de schone taak om het zo effectief mogelijk in te delen. Maar je kunt iets alleen effectief verdelen als je weet WAT je wilt bereiken.

Als je alles wilt, wordt het uiteindelijk niks! Hierdoor krijgen veel zaken automatisch te weinig tijd, geld, aandacht en energie. Geen probleem natuurlijk als het gras nu even niet gemaaid wordt of de was een dagje later wordt gedraaid. Het is wel een probleem als het gaat om het levensgeluk van je jezelf of je gezin.

Stap één is daarom tegelijkertijd simpel en daarentegen best ingewikkeld. Ga zitten, pak een stuk papier en schrijf op:

 • Wat zijn je doelen per levensgebied? ( lichamelijk, mentaal, werk, relatie, kinderen etc.) Wat probeer je te bereiken?
 • Welke zaken in het leven vind je het meest belangrijk? (je geluk, je werk, je gezondheid, je kinderen, liefde, rust etc.)
 • Nummer de zaken in het lijstje dat je hebt gemaakt. Dat wat je het meest belangrijk vindt krijgt nummer één.
 • Maak een kort overzicht voor jezelf: aan welke zaken moet je volgens deze oefening de meeste tijd en energie (en geld) in stoppen?

Zodra je weet wat je probeert te bereiken kun je effectiever managen. Let op: er kan maar één ding het meest belangrijk zijn. Lastig hè?!  Maar door keuzes te maken wordt je leven een stuk overzichtelijker.

Optimaliseer praktische zaken

Praktische zaken gaan 9 van de 10 keer voor, hoe drukker je het hebt. Dat is jammer, want als je voornamelijk aandacht hebt voor alleen de praktische zaken (software-updates, vergaderen, huiswerk begeleiden, boodschappen doen, koken etc.) dan is er automatisch minder aandacht en ruimte voor de échte waardevolle dingen zoals praten, luisteren, liefde, rust en dankbaarheid.

De oplossing? Optimaliseer de praktische zaken dusdanig dat ze op de autopilot gaan en er dus niet meer over hoeft na te denken. Enkele ideeën:

 • Bereid alle ontbijtjes voor de volgende ochtend rustig in de avond en leg ze in de koelkast.  
 • Schakel hulp in de huishouding in.
 • Kook wat meer en bewaar de helft in de koelkast of vriezer. Als je dit regelmatig doet kun je net zo gevarieerd en gezond eten.
 • Leer je kinderen hun eigen rotzooi op te ruimen (valt niet mee :-)).

Praktische zaken moet je ook praktisch aanpakken. Op die manier houd je vanzelf meer tijd over voor de echte waardevolle dingen in het leven.

Beweeg voldoende 

Mentaal in orde zijn, begint met ervoor zorgen dat je lichamelijk goed in je vel zit. Je zult hier iedere dag aandacht aan moeten besteden. Zoek het, als je het lastig vindt om te sporten, in de kleine dingen zoals ieder uur even met je armen zwiepen of het maken van kniebuigingen. Of ga een challenge aan zoals: Iedere keer als je naar het toilet gaat doe je 5 push-ups. Een wandeling buiten is natuurlijk ook zo gemaakt. Minstens een kwartiertje buiten helpt al enorm of ga even lekker fietsen ipv dat je de auto pakt om een boodschap te doen.

Geniet van de rit en leef in het moment

Leef in het moment, zo vaak als je maar kunt en geniet er van. Niet alleen als je tijd voor jezelf hebt. Oók bij alle andere dingen die je op dit moment doet. Hoe vaker je dit kunt ervaren, des te mooier je leven wordt. Lees er meer over in het boek: ‘De kracht van NU, van Eckhart Tolle.

Pak dagelijks je rust

Dagelijks je rust pakken is van levensbelang in een druk hectisch leven. Het opladen van je geest kun je doen door bijvoorbeeld te mediteren en/of hartcoherentie. Let op je ademhaling en concentreer je alleen op de uitademing en verder helemaal NIKS! Pak bijvoorbeeld een stuk papier en volg 3 minuten lang je ademhaling door het tekenen van bogen. Inademen is omhoog en uitademen is omlaag. Start maar met 3 keer per dag 3 minuten. Later merk je dat je je papiertje en pen niet meer nodig hebt en kun je het ook zonder. Het vinden van balans draait niet alleen om ‘doen, doen, doen’. Het draait ook om ‘zijn’. Je leven hoeft in praktische zin niet perfect in balans te zijn. Zolang jij maar in balans bent!

Onthoud waarom je het allemaal doet

Je werkt niet alleen omdat het moet. Je werkt omdat je bepaalde standaarden hebt waaraan je je wilt houden. Je werkt voor een fijn en gelukkig leven voor jezelf en je gezin.

Meer tips over je mentale accu opladen?
Klik hier.

Contact