Onderhandelen met DISC

The championcoach teamspirit

met de verschillende DISC stijlen

Iedereen onderhandelt. Heel regelmatig en op alle niveaus. Of het nu is om je kind in bed te krijgen of je leidinggevende om salarisverhoging vragen. Herken de onderhandelingsstijlen.

D-Stijl

Onderhandelen is misschien niet het woord dat bij je opkomt bij dit type. Deze stijl is nou eenmaal direct, uitgesproken en speelt het hard. Dat is ook een manier en dit betekent niet dat je daar niet tegenin kan of mag gaan. Wordt wel een confrontatie natuurlijk.

I-Stijl

Van nature positief en goedgelovig en onderhandelen is bij deze stijl vooral praten. Heel veel praten. Dat zegt niet dat er niet onderhandeld wordt. Sterker nog, blijf goed bij de pinken want voor je het weet heb je beloften of concessies gedaan.

S-Stijl

Van nature geen harde onderhandelaar, vindt het moeilijk om nee te verkopen. Deze stijl zal proberen een goede band op te bouwen. Meegaand en heeft het beste met je voor. Maar dat is de tactiek. Brengt je op een punt dat je eigenlijk niet meer terug kunt.

C-Stijl

Deze stijl onderhandelt vanuit kennis. Dossierkennis, heel veel dossierkennis. En van nature wantrouwend dus een onderhandeling kan lang duren. Neemt de tijd, stelt uit, opnieuw nadenken en weer verder. Bereid je dus goed voor en wees scherp.

Bron: Q4 Profiles