Hoe je teams beter laat samenwerken

,
DISC profiel teams

Je bedrijf groeit! Er ontstaan meer afdelingen en de teams worden groter en groter. Goed voor de omzet natuurlijk :-), maar er schuilt ook een gevaar in. Hoe voorkom je namelijk dat je uit elkaar groeit? Soms lopen er bij groeiende organisaties scheidslijnen door de organisatie die je als directeur liever niet hebt. De mensen op kantoor, hebben er bijvoorbeeld geen idee van wat die collega’s van sales de hele dag buiten uitspoken. Ook zijn er afdelingen die van elkaar niet goed weten wat er speelt. De mailboxen lopen over met interne vragen, cc-tjes etc. en houden de medewerkers onnodig van het ‘echte’ werk. Er zijn best wel (h)echte teams, maar bij elkaar vormen ze geen geheel. Het kan echt nog wel beter.

Hoe je teams beter laat samenwerken? Het antwoord:  Zo kom je VERDER

Verantwoordelijkheid & Veiligheid

Als teams – afdelingen- niet goed samenwerken ontbreekt het vaak aan communicatie en juiste keuzes maken. Als er wat mis gaat geven ze elkaar de schuld. Daarmee wordt de ander verantwoordelijk gemaakt om het probleem op te lossen. Hierdoor ontstaat ruis op de lijn. Kleine confrontaties worden grote problemen en het wordt steeds onveiliger om dingen bespreekbaar te maken. Samenwerken vraagt om 100% verantwoordelijkheid in een veilige setting.

Er zijn

Wat fijn dat je er bent! Er zijn is op twee vlakken noodzakelijk voor een goede samenwerking: fysiek & mentaal.

Met elkaar klaar je de klus. Als je er telkens niet bent wordt dat een lastige opgave. Als je aanwezig bent, ben je er dan ook ECHT? Mentaal dus. Het kan best een uitdaging zijn met alles wat er om je heen gebeurt. Zorg ervoor dat je er ook echt bent tijdens een vergadering of bespreking. Neem de tijd en laat je niet afleiden door van alles en nog wat. De kans is anders groot dat je alles maar half doet en/of niet meer serieus genomen wordt.

Er zijn voor je collega’s is een belangrijk onderdeel van samenwerken. Het zit vaak in de kleine dingen als, een schouderklopje, verjaardagskaartje – kortom AANDACHT voor elkaar.

Reflecteren

Behandel de ander zoals…………juist!  Zoals hij/zij behandeld wil worden. Niet zoals jij behandeld wilt worden. Jij bent wezenlijk anders dan je collega’s. Jij hebt mogelijk een andere DISC stijl. Een aantal verschillen op een rij:

  • Neem je beslissingen op basis van feiten of gevoel?
  • Wil je tijdens de pauze even lekker alleen zitten of gezellig met collega’s kletsen en wandelen?
  • Wil je alle details horen of liever alleen de grote lijnen?

Zelfkennis is een belangrijke basis in contact met andere mensen. Sta eens stil bij hoe je overkomt bij je omgeving. Wat is jouw stijl en wat is de stijl van de ander. Nog handiger als je al in het bezit bent van een DISC profiel is de DISC keycard ‘een gebruiksaanwijzing’ met handige communicatie tips.

Doen!

Kom in beweging, onderneem actie en neem de touwtjes zelf in handen. Wees proactief dus. Omstandigheden kun je niet altijd zelf bepalen. Wat je WEL kunt bepalen is hoe je met die omstandigheden omgaat. Wie proactief is, heeft meer controle, voelt zich zelfverzekerder en krijgt meer invloed.

Eerlijk

Eerlijk duurt het langst. Leugentjes om bestwil en halve waarheden zijn 100% verkeerd. Soms is eerlijk zijn best vervelend en confronterend. Toegeven dat je fout zit bijvoorbeeld. Eerlijk zijn is ook de ander helpen op de juiste manier op het juiste moment. Feed-forward geven en ontvangen helpt en hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Wees verder eerlijk en transparant over de ontwikkelingen binnen het bedrijf. Deel successen (cijfers) en maak ze visueel zichtbaar.

Respect

Respecteer de verschillen in je team. Het is een kleine moeite, maar het levert je ontzettend veel op! De manier waarop je communiceert bepaalt of je gehoord wordt. Aannames en interpretaties zorgen voor ruis en misverstanden. “ooh, ik dacht dat….”. Je hoeft het echt niet altijd met elkaar eens te zijn, integendeel zelfs. Verschillende meningen heb je nodig om de juiste keuze te kunnen maken. Blijf wel met elkaar in gesprek op een respectvolle wijze.

Verder is het krachtig om mensen, team overschrijdend, in projecten te laten samenwerken. Daarbij is het handig om mensen met verschillende stijlen (temperamenten) te koppelen. Ieder in zijn/haar eigen kracht zetten dus. Op deze manier kunnen ze elkaar geweldig aanvullen.

Hoe nu VERDER?

Benieuwd hoe je het beste de verschillende stijlen koppelt, of wil je zelf een DISC profiel maken?