Afstemmen op mijn collega

,
DISC bespreking eigenschappen

Met de ene collega zit je op 1 lijn en met de ander lijkt het of je op een totaal andere golflengte communiceert. Je boodschap komt niet of maar deels goed begrepen.

Het klinkt heel cliche, maar…

de manier waarop je het brengt (zegt) bepaalt of de ander het wilt horen.

Afstemmen met DISC

Afstemmen op je collega begint altijd met zelfkennis. Hoe goed ken jij jezelf? Wat is jouw manier en wat verwacht je van de ander. DISC is een geweldige tool die je helpt om jezelf ‘nog’ beter te kennen EN af te stemmen op de ander. Je kijkt en luistert naar welke basisstijl de ander heeft en gaat meer vanuit de DISC taal van de ander spreken. Je kunt hiermee iemand niet alleen bereiken maar ook beraken! Als jij moeite doet om een ander beter te begrijpen dan nodig je de ander uit dit ook te doen bij jou.

Het DISC model bestaand uit 4 basisstijlen: D, I, S, en C en beschrijft de gedrags- en communicatiestijl van mensen:

  • Dominant extravert en controlerend direct, gedreven, prestatiegericht, hoog tempo, neemt leiding.
  • Interactief extravert en relaterend hartelijk, enthousiast, prater, impulsief, verbaal.
  • Stabiel introvert en relaterend betrokken, vriendelijk, attent, teamplayer, harmonie, gesloten.
  • Consciëntieus introvert en controlerend denker, observator, afwachtend, precies, gesloten, privacy.

Hoe stem ik af op mijn collega met een:

Dominante stijl: Zorg dat je je tempo verhoogt om aan te kunnen sluiten. Benoem alleen de hoofdpunten en wees direct in je communicatie. Laat je niet overstemmen door de D. Geef duidelijk aan wat je wilt of wat je ervan vindt. Geef de D-stijl een keuzemogelijkheid, zodat de D zelf kan beslissen.

Interactieve stijl: Gebruik een coachende manier van leidinggeven. Benader een I positief en enthousiast. Zorg ervoor dat de I de ruimte krijgt om creatief te kunnen zijn en contacten te leggen. Een I houdt van contact met mensen en ziet snel kansen en mogelijkheden. Zorg ervoor dat het concreet wordt, anders blijft het bij een idee of kans en dat zou jammer zijn. Help de I erbij, want zodra het routine wordt haakt hij/zij af.

Stabiele stijl: Zorg ervoor dat je duidelijkheid geeft in wat je van de S-stijl verwacht. De S houdt van structuur en stabiliteit. Voorkom verrassingen. Respecteer de rustige manier van doen en het tempo. Geef de S duidelijk instructies, toon begrip en luister en communiceer op een niet bedreigende wijze. De S is een fantastische teamspeler. Help hem/haar bij het nemen van besluiten.

Consciëntieuze stijl: Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent als je de C benadert. Een C wil het liefst 1 op 1 communiceren en doet de dingen graag in 1x goed of beter perfect! Kom met feiten en wees volledig en nauwkeurig. Kom niet te dichtbij, maar stel je wat zakelijker op. De C brengt objectiviteit en is goed om dingen van meerdere kanten te belichten. Laat je analyse/brief of voorstel nog even aan een C lezen zodat je zeker weet dat er geen spelfouten meer in staan!

Afstemtips downloaden

Download de DISC-afstemtips om de communicatie met je collega’s nog verder te optimaliseren.

Gratis DISC Profiel maken ter kennismaking?

Check deze pagina om de online vragenlijst in te kunnen vullen.