De top 5 van een goede teambuilding
Plezier en leren combineren
Bij een goede teambuilding worden wat mij betreft plezier maken én leren gecombineerd. Er is ontzettend veel aanbod als je zoekt op teambuilding. Maar welke kies je en wat past het best bij je team of organisatie? Zo heb je aan de ene kant gezellige teamuitjes zoals karten of bowlen en aan de andere kant een meerdaagse survival in het buitenland. Met zo’n groot aanbod aan activiteiten zie je al snel door de bomen het bos niet meer.
Wil je een teambuilding waarin je plezier en leren kunt combineren kijk dan eens op teambuildingmetDISC.nl. Daar vind DE teambuilding met inhoud, plezier én resultaat. Dit is de top 5 waar ik zelf, als trainer en teamcoach, veel waarde aan hecht.
De top 5 van een goede teambuilding
1. Veilig is heilig
Tijdens de teambuilding gaan we actief aan de slag. Het is dus belangrijk dat de fysieke veiligheid in orde is. Deelnemers geven zelf aan als ze een activiteit niet mee kunnen doen ivm een lichamelijke beperking. Dat houdt in dat zij op dat moment een andere rol pakken in het team. Afhaken is er niet bij. Ook emotionele veiligheid en respect voor en naar elkaar zijn essentieel om de teambuilding te doen slagen. Wanneer er onvoldoende veiligheid is in de groep zullen deelnemers minder actief mee doen, zich afsluiten, wat het teamproces kan verstoren.
2. Plezier
Met een goede sfeer en een mooie inspirerende omgeving is plezier beleven een inkoppertje. Even weg van de werkplek doet goed. Mensen worden geprikkeld als ze worden uitgedaagd en er een goede energie heerst. Lachen is gezond!
3. Grens opzoeken
Een goede teambuilding daagt het team op vele vlakken uit. Deelnemers kunnen vaak meer dan zij denken. Uitdagen om een keer een andere rol te pakken dan men gewend is in te vullen. Uitdagen om elkaar ECHT te leren kennen, uitdagen om nog beter te communiceren, uitdagen om de samenwerking een boost te geven, uitdagen om te kijken wat goed gaat en wat (nog) beter kan, uitdagen om de processen te verbeteren en uitdagen om de lat net iets hoger te leggen, de grens op te zoeken tussen slagen en falen.
4. Inzicht & verdieping in het team
Een goede teambuilding maakt de (communicatie) patronen die er in het team aanwezig zijn inzichtelijk. Pas als iets zichtbaar is heb je een keuze om er wat mee te doen. Processen, procedures in combinatie met houding en gedrag worden aan de orde gesteld. Er is aandacht voor iedereen in het team. Ook diegene die minder uitgesproken zijn komen dus aan bod.
5. Actie ondernemen
Een teambuilding kan nog zoveel inzicht geven maar wanneer er niets mee gedaan wordt heeft het geen enkele waarde. Een goede teambuilding zet aan tot actie. Het team zet de schouders eronder en gaat aan de slag met de verkregen handvatten. In mijn artikel ‘van moeten naar willen via de actietrap‘ vind je een handige tool.
Deskundige leiding
Een spelletje doen om het spelletje heeft geen blijvend positief effect op het teamproces. Nou ja, soms is het wel gewoon leuk om iets ‘nieuws’ te ervaren, maar daar blijft het dan bij. Als dat het doel is van een teambuilding is het geslaagd. Gezellig karten en bowlen etc. vallen in deze categorie.
Wil je meer… zorg er dan voor dat er een goede en deskundige begeleiding is die bovenstaande punten goed op orde heeft. Trainers met kennis en kunde, die aansluiten bij het team, om kunnen gaan met weerstand, verdiepend kunnen zijn, kunnen confronteren indien nodig en zorgen voor de juiste teamdynamiek. Een goede teambuilding is de investering meer dan waard!